Otvoreni podaci Grada Prijedor

8. avgust 2022.

Grad Prijedor prva je lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja je pustila Portal otvorenih podataka koji je stepenica više u odnosu na sve što Prijedor radi na digitalizaciji uprave, izjavila je juče šef Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije grada Prijedora Admira Кličić.

Ona je pojasnila da je u Portal otvorenih podataka uključena ne samo Gradska uprava nego i javna komunalna preduzeća kao i javne ustanove čiji je grad osnovač ili saosnivač, a da je riječ o mašinski čitljivim podacima.

To je jedan sasvim drugi način prikaza podataka koji se mogu i predstaviti grafički i unutar mapa, služe za daljnu obradu, distribuisanje, korištenje i sami cilj cijele priče je stvaranje određene vrste aplikacija koje će, ustvari, imati za benefite ne samo prema građanima nego i prema ekonomskoj zajednici i bilo kome drugom ko se želi uključiti u korištenje tih podataka - rekla je Кličić novinarima u Prijedoru gdje je juče održana prezentacija ove baze podataka.

Ona je najavila da će u drugoj fazi biti uključeni i svi privrednici koji žele otvoriti svoje podatke kako bi se imala cijela slika ekonomske zajednice.

  • Podaci, informacije predstavljaju zlato, naftu, sigurno, našeg doba - istakla je Кličić i pozvala građane da posjete ovaj portal na adresi opendataprijedor.ba i pogledaju šta su svi učesnici ovog projekta otvorili prema građanima.

Ona je podsjetila i na ranije uspostavljene elektronske servise poput dokument menadžment sistema, virtuelni matičar, e-info pult, e-pisarnica, e-sitizen, 48 sati, eCitizen, eSkupština, eUprava i mnogi drugi.

  • UNDP i švedska Vlada su pratili rad grada Prijedora i u posljednjih godinu dana desetak puta nas pozivali da predstavljamo svoje servise i da pokažemo ostalim jedinicama lokalne samouprave da pokažemo kako je išao taj razvoj kao primjer uspješne prakse. S obzirom na to da su prepoznali taj prvi dio, dali su nam mogućnost da konkurišemo s Portalom otvorenih podataka kao podrška novoizabranim gradonačelnicima koji bi napravili još jedan korak dalje ka digitalizaciji - pojasnila je Кličić.

Šefica kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš naglasila je da je Prijedor prva lokalna zajednica koja je pristupila projektu Portal otvorenih podtaka.

  • Ponosni smo na tu činjenicu. Ovo je samo još jedna stepenica ka tome da idemo prema transparentnosti još više i da lokalnu upravu otvaramo prema našim građanima, da, praktično, iz topline svoga doma, ulaskom na Portal otvorenih podataka, mogu da dobiju mnoge informacije, što je nama bio i cilj. Znači, ovo je još jedna stepenica u procesu digitalizacije lokalne uprave i sigurna sam da nećemo stati na tome i da ćemo nastaviti dalje - dodala je Dodoš.

Otvoreni podaci su podaci u mašinski čitljivom i otvorenom obliku dostupni za ponovnu upotrebu, podaci kojima svako može slobodno pristupiti, ponovo ih koristiti i dijeliti ih dalje, bez obzira na svrhu.

Portal otvorenih podataka Grada Prijedor ima za cilj prikupljanje, kategorizaciju i distribuciju otvorenih podataka kojima raspolaže i kojima upravljaju Grad Prijedor, javna komunalna preduzeća kao i javne ustanove čiji je osnovač ili suosnivač Grad Prijedor.

Podaci se prikupljaju i objavljuju u obliku koji je mašinski čitljiv, odnosno obliku koji omogućava lak pristup i manipulaciju podacima pomoću računarskih programa. Na taj način se povećava transparentnost podataka i omogućava dostupnost za ponovnu upotrebu.

Izvor: https://ba.ekapija.com/news/3837961/prvi-u-bih-grad-prijedor-dobio-portal-otvorenih-podataka

Setovima podataka možete pristupiti na linku https://opendataprijedor.ba/

Kratki video o otvorenim podacima možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=kO7nP1HA_ek